Chleb żytnio-pszenny z wypiekacza...

Postanowiłam upiec chleb w wypiekaczu...Mam Zelmera...





Oto przepis na chleb żytnio - pszenny: 300ml letniej wody 3 łyżki oliwy lub innego tłuszczu 300 g mąki żytniej 200 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży garść siemienia lnianego garść kminku do posypania...






Po kolei wkładamy wszystkie produkty...czyli najpierw oliwę, wodę...potem mąki, ziarna i na koniec drożdże...Uruchamiamy maszynę i po około 3 godzinach mamy gotowy chlebuś...

9 komentarzy :

  1. 3 godziny? Od dłuższego czasu przyglądam się temu urządzeniu, że wkłada się produkty i on sam robi... to takie niezwykłe dla mnie. Wygląda pięknie :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim jest zdrowy...nie ma w nim żadnych polepszaczy czy innych udziwnień jakich dodają piekarze...Dla mnie też to było niezwykłe... (b)...Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Niestety, nie mam takiego wypiekacza, a bardzo by się przydał.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniamuśny....
    Pozdrawiam bardzo cieplutko:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa sprawa ponoć samorobny chleb jest nieporównywalny

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak własny domowy chleb, moj Teściu piecze przepyszne chleby, na domowym zakwasie,
    pozdrawiam i zapraszam do mnie , na blog :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka maszyna to świetna rzecz.
    Też piekę chleb ale nie w taki urządzeniu tylko w piecu. Ten od piekarza jest niejadalny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację...jest dziwny w smaku...Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Najważniejsze, że jest zdrowy, bez żadnych "ulepszaczy". Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

"Świat piękny i bardzo różny..." © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka