Chleb razowo - owsiany...

 


zacząć piec chleb...myślałam, że to będzie trudniejsze nic bardziej mylnego...Oczywiście pierwszy chlebek był nie udany, ale już kolejny wyszedł wyśmienicie...Przepis na zakwas znalazłam w internecie...Moja babcia do ciasta chlebowego dodawała drożdże...




Do chlebowego ciasta dodałam garść słonecznika, siemia lnianego czy amarantusa można dodać inne zioła...


A przepis na chlebuś jest taki:
Zaczyn:
- 50 g zakwasu
- 30 dkg mąki razowej
- 15ml wody

Zakwas, mąkę,, wodę..mieszamy w misce i odstawiamy na ok. 15 godz.( najlepiej na całą noc)


A teraz przepis na chlebek:
-30dkg mąki razowej
-40dkg mąki owsianej
-2 łyżeczki soli
-garść ziół, nasion...
 - cały zaczyn
- szklankę lub więcej letniej wody
oraz ok.3 dkg drożdży



wszystko ze sobą mieszamy i dobrze wyrabiamy...wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia...co jakiś czas odgazowujemy czyli pozbawiamy gazów...Wyrośnięte ciasto chlebowe wkładamy do wysmarowanych foremek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia oczywiście przykrywając ściereczką...Nagrzewamy piekarnik do temp. 230 .C ...Nasz chlebek ma się piec w tej temp. przez ok. 15 min, a potem zmniejszamy temp. do 200.C i pieczemy przez ok. 50 min...by skórka za bardzo
się nie spiekła trzeba foremki przykryć folią aluminiową...

Fotografia,Podróże...

10 komentarzy :

  1. Aż ślinka leci na taki wspanialy chlebek serdecznie pozdrawiam (k)
    SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO2015ROKU

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety, nigdy nie piekłam żadnego chleba, ale moja teściowa miała specjalny piec chlebowy i piekła chlebuś raz w miesiącu.
    Chyba nie ma nic lepszego nad własny chlebek.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebki z własnego wypieku są bardzo pyszne, jednak są bardzo czasochłonne i dałam sobie z pieczeniem chleba spokój.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym tak wcześniej powiedziała...że to czasochłonne, nic bardziej mylnego...Ja się uczuliłam na kupny chleb... (f)... Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Własny chlebek to jest to - też wolę samemu upiec, niż kupować - niestety ten własnoręcznie robiony ma jedną wadę... wymaga czasu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już dawno nie piekłam chlebka, Twój wygląda przepysznie, narobiłaś mi ochoty!

    OdpowiedzUsuń